srijeda, 29. studenoga 2017.

Zapečeni grah


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Zapečeni grah, na ovim prostorima poznat još i kao gravče na tavče, obično se priprema od graha tetovca, no budući da je njega sve teže nabaviti, uzmite bilo koji grah iz konzerve. U receptu je navedena svježa rajčica, ali i alternativa, iz konzerve, za periode kada nema svježih rajčica. Grah možete samo zapeći i ne morate dodavati sir, kajmak ili grčki jogurt. Ako ih izostavite, samo posipajte grah svježim timijanom i poslužite kao prilog. Zapečeni grah odlično se slaže s mesom s roštilja, kobasicama ili krvavicama, ali i s bilo kojim pečenjem. 

Pripremite:

2 konzerve od 400g bijelog graha (to će biti 480 ocijeđenog)
100 špeka
2 glavice luka
2 režnja češnjaka
1 žlicu pirea od rajčice
2 svježe rajčice ili sjeckanu iz konzerve
1 žlicu mljevene dimljene paprike
chili papričicu ili svježe mljeveni papar
svježi timijan
po želji sir ili kajmak, grčki jogurt


Pećnicu zagrijte na 200C.
Na malo ulja ili masti prodinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak. Kad se zastakli dodajte narezani špek. Pržite na srednje jakoj vatri pa dodajte pire od rajčice, sjeckanu rajčicu i dimljenu crvenu papriku. Nakon par minuta dodajte i ocijeđeni grah. Miješajte 10ak minuta, zaljutite po želji. Ako ne volite pikantno, umjesto chili papričice samo blago popaprite. 


Grah ne bi trebao biti ni prerijedak, ni pregust. Ako vam se učini rijedak, dodajte žlicu brašna, a ako je gust, razrijedite s malo vode. Ukoliko vam tava nije gusena poput moje i ne može u pećnicu, prebacite grah u drugu posudu i zapecite ga 20ak minuta. 


Pred kraj možete preliti s malo grčkog jogurta ili dodati par žličica kajmaka. Izvadite iz pećnice i ostavite 10ak minuta, da se malo ohladi pa poslužite. 



Nema komentara :

Objavi komentar